Hızlı Servis Veren Restoran (QSR) İçin Yüksek Beklentiler
İyi yemekler ve hızlı servis, uzun süredir hızlı servis veren restoran sektörünün öne çıkan özellikleridir. Ne var ki, günümüz artan müşteri beklentileri QSR'ler için çıtayı yükseltiyor. Yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre, restoranların yarısından daha azı müşterilerin kolay sipariş, interaktif araç ve teknolojiler ile teslimat alanlarındaki beklentilerini karşılayabiliyor.1
Hızlı yemeği tercih edenler, restoran içinde oturan müşterilerden biraz farklı düşünür. QSR müşterisi; kişiselleştirme, dikkat ve değerin sunulduğu rahat bir deneyim ister. Yöneticiler, yukarı satışları en üst seviyeye taşımayı ve envanter yönetimini kolaylaştırmayı ister.
Yeni teknolojiler sayesinde artık QSR deneyimleri gelişiyor ve restoranlar hızla değişen müşteri taleplerini karşılayabiliyor. Sonuç olarak, restoranlar müşterilere yiyeceklerini olabildiğince hızlı ve rahat teslim etmek üzere daha donanımlıyken personel müşteri hizmetlerine daha fazla vakit ayırabiliyor.
Hızlı ve tatmin edici hizmeti sunmak için doğru teknoloji olmadığından tek bir yiyeceğin satılamaması, birden çok konum düşünüldüğünde hızlıca milyon dolarlarca kayba dönüşebilir.
QSR İçin Gelecek Teknolojisi
Bundan on yıl önce arabaya hizmet veren restoranlar, müşteri etkileşiminin hızını, müşterinin menü ekranında siparişini vermesiyle siparişini teslim alması arasındaki süreyle ölçerdi. Artık bu izleme süreci eskidi ve bize müşteri deneyimine dair büyük resmi sunmuyor.
Görüntü işleme gibi teknolojiler QSR'leri akıllı restoranlara dönüştürüyor. Bekleme süreleri hala kaydedilse de görüntü işleme sayesinde sırada kaç aracın olduğu veya kaç tanesinin uzun süre beklememek için döndüğü gibi önemli detaylar raporlanıyor.
Yapay zeka (AI) teknolojili yeni çözümler, müşteri hizmetlerinde ve envanter yönetiminde olanaklarla dolu yeni bir dünyanın kapılarını aralayacak. Örneğin, ses tanıma daha etkili bir sipariş deneyimi sağlayarak her iki tarafta yaşanan kafa karışıklığını giderecek. Görüntü işleme teknolojili kiosk, duygusal ifadeleri tanımlayabilir sinirlendiği görülen bir müşteriye çalışan gönderebilir. Gün ve hafta boyunca müşterilerin ses seviyelerini izleyen kameralar sistemiyle QSR'lerin talepleri daha iyi öngörüp envanter yönetimini optimize etmesini sağlanır.
QSR Kiosk Teknolojisi
Uzun kuyrukların olduğu bir QSR'ye gelen müşteri hemen restoran tercihini yeniden değerlendirir ve bu durum, restoranın kârlılığını önemli şekilde etkiler. Bu videoda görüldüğü gibi bir QSR’ın 9333 konumda, yoğun öğle yemeği saatlerinde verilen ve tanesi 4,00 ABD doları eden hamburger siparişlerinin 525’i gönderilmemiş olursa bu hamburgerlerin toplam maliyeti 19,6 milyon ABD dolarına denk geliyor.
Self servis QSR kioskları, müşterilerin anında sipariş vermesini, yemek seçeneklerini özelleştirmesini ve gerektiğinde hızla yardım alabilmelerini sağlayarak restoranların tıkanmaları gidermelerine yardımcı olabilir. Küresel olarak, tüketicilerin %85'inden daha fazlası self servis kioskları kullanma konusunda kendini rahat hissediyor2 ve müşterilerin çoğunluğu, kioskların yaşadıkları deneyimi daha kolay hâle getirdiğini söylüyor.3 Müşterilerin kendi siparişlerini verdiği günümüz kioskları, bu talepleri karşılamak ve personel olmadan müşteri iletişimini sürdürmek için yeterince güçlüdür.
Kiosklar ayrıca daha fazla kontrol ve kişiselleştirme sağlayarak yukarı satışı destekleyebilir. Kiosk kullanan müşterilerin tatlı sipariş etmesi iki kat daha olasıdır,4 ve toplam sipariş değerinin yüzde 20 ila 30 oranında yükseldiği görülmüştür.1
Intel® Core™ platformunu kullanan interaktif kiosklar, dinamik, ultra yüksek çözünürlükte (UHD) görsel deneyimleri ve hassas dokunmatik ekranları destekler. Intel vPro® platformundaki işlemcilerse ek güvenlik özellikleri ve uzaktan yönetim olanakları sunar. Güçlü video analizi ile kişi sayımı ve kitle analizi gibi yapay zeka uygulamalı özellikler için bu işlemciler Intel® Movidius™ Vision İşlem Birimi (VPU) veya FPGA ile birlikte kullanılabilir.
QSR POS Teknolojisi
İyi planlanmış bir POS stratejisi QSR'ların işlemleriniz sorunsuzca gerçekleştirmesine yardımcı olabilir. En yeni POS sistemleri serisi, tarz ve karmaşıklık açısından masaüstünden ve hepsi bir arada sistemlerden müşterilerin kendi siparişlerini verdikleri kiosklara kadar uzanır.
DoorDash, Grubhub ve Uber Eats gibi yeni üçüncü taraf hizmetlerin yükselişiyle POS teknolojileri giderek daha önemli hale gelmektedir. Yemek dağıtım uygulamaları popüler hale geldi ve kullanım oranı 2018 ile 2019 arasında %21 artış gösterdi.5 Yani QSR personelinin siparişleri teslim etmek için bazen iki veya üç tableti idare etmesi gerekebilir.
Intel® Core™ işlemcili cihazlar sayesinde restoranlar sipariş sistemi içindeki sanal bölmelerde üçüncü taraf uygulamalarını çalıştırabilir ve birden fazla istemci cihazını yönetmeleri gerekmez.
QSR İçin Dijital Menü Panoları
Restoranların dijital tabelaları, menü öğelerini statik tabelalardan daha rahat şekilde sergiler. Dijital tabelaların satışları yüzde 28, sipariş değerini yüzde 20 ila 30 artırdığı gösterilmiştir.6
Intel® Core™ işlemciler, dinamik görsel deneyimleri ve dijital panolarda hassas deneyimleri destekler. Intel vPro® platformundaki işlemcilerle BT ekipleri, normalde erişimi zorlayıcı olabilen dijital panoları uzaktan yönetebilir.
Dijital menü panolarının sonraki evrimi de görüntü işleme entegrasyonunu kullanabilir. Intel® Distribution of OpenVINO™ araç seti, nesne tanıma ve kitle analizi gibi görsel denetime sahip özelliklerin dijital pano ve interaktif kiosklara entegrasyonunu kolaylaştırır.
Örneğin, bir restoranda açık bir nakit kasası ve sırada bekleyen sekiz müşteri olabilir. Görüntü işleme, sırada bekleyen kaç kişi olduğunu "görebilir" ve başka bir para kasasının açılması için talep oluşturur. Bu teknoloji sayesinde, sırayı azaltmak üzere müşteri siparişlerini almaya başlaması için bir tablet devreye sokulur. Demografik ölçümler gibi değerli müşteri verilerini toplamak için görüntü işlemenin kullanılmasıyla satışları artırmak için QSR'ler daha başarılı promosyonlar oluşturabilir.
QSR'nin Geleceği Yeniden Şekilleniyor
En son teknolojiler sayesinde self servis seçenekleri sağlamak, müşterilere dinamik görsel deneyimler sunmak ve müşterilerin kişiselleştirilmiş yiyeceklerini hızlıca sipariş etmelerine imkan sağlamak QSR'ler için daha kolaydır. Sonuç olarak çalışanlar, sıkıcı işlerle uğraşmak yerine müşterilerin gerçek zamanlı yemek ihtiyaçlarının elçileri olarak görev görür.